Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing®

Vergroot je veerkracht

 

 
 


Wil je jezelf beter kunnen reguleren?
Wil je je stress verminderen?
Wil je werken aan vermindering van angsten en/of trauma’s?

Hoe bereik je dit?

Door te leren bewust te worden van veranderingen (shifts) in je eigen fysiologische staat.

Sterk huis werkt met onderdelen uit Somatic Experiencing®:

Doel is cliënten te helpen bij:

  • het vergroten van “veerkracht” en

  • het verkrijgen van meer controle over hun eigen fysiologische staat.

Meer veerkracht geeft ons lichaam meer mogelijkheden voordat het in de verdediging schiet. Hierdoor nemen sociale flexibiliteit en emotionele regulatie toe.

Somatic Experiencing® (SE) 

Een therapie gericht op het verlichten van de symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere mentale en fysieke trauma gerelateerde gezondheidsproblemen door zich te concentreren op de waargenomen lichaamssensaties (of somatische ervaringen) van de cliënt.

De client te helpen voldoende stabiliteit op te laten bouwen om instaat te zijn de gebonden energie in het lichaam te ontladen. Grondlegger van SE is de traumatherapeut Peter A. Levine. Youtube SE Trauma Institute

Wat doet trauma?

Trauma blokkeert de mogelijkheid om op een gezonde manier van fysiologische staat te kunnen veranderen. De lichaamssensaties van “vast zitten” lijken zo verschrikkelijk en eindeloos dat mensen er bijna alles aan doen om hun lichaam niet te voelen. Deze vermijding houdt mensen bevroren in hun trauma. Het lichaam is de vijand geworden, een inwendige dwangbuis waarin een overweldigende ervaring bevroren is geraakt in de tijd.
Traumatische symptomen worden niet door de gebeurtenis zelf veroorzaakt. Deze ontstaan wanneer de overgebleven energie van de gebeurtenis niet ontladen wordt uit het lichaam. Deze energie blijft gevangen zitten in het zenuwstelsel waar het schade berokkend aan ons lichaam en geest.
Onder begeleiding kunnen mensen leren ontdekken, in staat te zijn heel kort contact te kunnen maken met deze lichaamssensaties. Deze ervaring geeft hen vertrouwen deze angst stukje bij beetje te kunnen ontkoppelen. Door de weerstand in het lichaam even te kunnen laten afnemen kan er opnieuw meer ruimte en nieuwsgierigheid ontstaan. Er komt beweging waardoor de bij trauma kenmerkende “ingesloten activering” zich kan ontladen en voltooien. Wanneer dit gebeurt zullen traumasymptomen oplossen.

 

Youtube voorbeelden Somatic Experiencing®/Peter Levine

 

 

Kosten 

Locatie 

Amsterdam

 

 

Een persoonlijk proces begeleid door Erik van Veenendaal. Somatic Experiencing® Practitioner (SEP), gecertificeerd door de European Association For Somatic Experiencing®.

Sterk Huis is aangesloten bij de geschillenregeling Klachtenportaal Zorg. (www.klachtenportaalzorg.nl)